Cukroví
Cukroví
Jak víme, určitě každý doma s mamkou nebo taťkou peče cukroví. Proto jsme si pro vás připravily menší reportáž jak upéct cukroví. Budou zde recepty, které si doma s mamkou nebo taťkou můžete upéct J. A také rozhovor s dětmi, které nám řeknou, jaké cukroví mají nejraději.
Jaké cukroví máš nejraději?
Silva: „Já mám nejradši perníčky a rumové kuličky.“
Nikča: „Mně nejvíce chutnají Granko dortíčky s čokoládovými kamínky (gumovými bonbonky).“
Terezka: „Moje oblíbené cukroví jsou vanilkové rohlíčky a oříšky (s těsta).“
Kája: „Já mám nejraději linecké rohlíčky.“
Kristýna: „Já mám nejraději marcipánové věcičky.“
Amálka: „Já mám nejradši rumové kuličky.“
Natka: „Moje nejoblíbenější cukroví je linecké, linecké rohlíčky a včelí úly.“
Aďa: „Moje oblíbené cukroví jsou marcipánové věcičky.“
Teďka recepty, které jsme vám slíbily:
1) Granko dortíčky s čokoládovými kamínky (gumovými bonbónky)
400 g hladké mouky
120 g moučkového cukru
2 vejce
250 g másla
30 g Granko
špetka soli
půl lžičky mleté skořice
Náplň:
200 g nugátové krému Carla
200 g strouhaných lískových oříšků
50 g Granko
podle chuti rum
rozpuštěná tmavá čokoláda a čokoládové kamínky na ozdobu
Na náplň smícháme nugátový krém se strouhanými oříšky, Grankem a rumem. Uložíme na chladné místo.
Těsto z daných surovin zpracujeme a zabalíme do folie (sáčku) a necháme odležet v lednici. Potom těsto rozválíme na sílu 2-3 mm a vykrájíme ozoubkovaným kolečkem. Pečeme je na pečícím papíru při 170°C po dobu asi 7 minut. Upečená kolečka slepíme náplní, polijeme čokoládou na vaření a dodáme čokoládové kamínky (gumový bonbónek)
2) Citrónové čtyřhranky s jahodovým džemem:
400 g hladké mouky
120 g moučkového cukru
3 žloutky
250 g Hery
špetka soli
vanilkový cukr
citrónová šťáva a kůra
jahodový džem na slepení
růžová citrónová poleva a koupené cukrové zdobení
Z uvedených surovin zpracujeme těsto, zabalíme do fólie (sáčku) a necháme v chladničce odležet. Potom těsto rozválíme na 2-3 mm a formičkou vykrájíme kosočtverce. Pečeme na pečícím papíru při 170°C pod dobu asi 6-7 minut. Po upečení a vychladnutí slepíme jahodovím džemem polijeme citrónovou polevou a posypeme cukrovím zdobením.
Mandlové hříbečky Linecké rohlíčky Rumové kuličky
Citrónové čtyřhranky Linecké Mandlové lodičky Granko dortíčky